Domácí uctívání Božstev

Pro začínajícího oddaného je nezbytné, aby se věnoval uctívání Božstev.
I když nemá žádnou lásku k Bohu,
následováním regulativních principů a uctíváním Božstva
tuto dřímající lásku probudí.

(Šríla Prabhupáda, dopis Yajnešvarovi, Bombay, 2. ledna, 1972)

V neděli jsme jeli do Richmondu ve Virginii, abychom se tam zúčastnili instalace Božstev v domě tamních oddaných. Byl tam Jeho Svatost Hanumat Prešaka Svámí a mluvil o uctívání Božstev. Řekl, že nejdůležitějším principem je sloužit Božstvům s láskou. Pokud je naše láska k Pánu stále hodně překrytá, měli bychom Jim sloužit alespoň s čistotou a přesností.

Také říkal, že pokud jednoduše nemůžeme následovat všechna pravidla pro uctívání uvedená v Pančaratrice Vidhi, měli bychom se o to modlit. Měli bychom ke svým Božstvům mluvit a žádat Je, aby nám pomohla pochopit, jak Jim máme sloužit, aby Je to co nejvíce potěšilo, a aby vzala v úvahu náš denní rozvrh, omezení a překážky, kterým v Kali-juze čelíme. Zdůraznil, že Krišna je osoba a že to chápe.


Mahárádž také vysvětlil, že Šrí Šrí Gaura-Nitái jsou 100% milostiví, takže neberou v úvahu žádné přestupky. Jsou šťastní, i když Jim pouze nabídneme nějaké ovoce, květiny a harináma-zpívání svatých jmen.

Objasnil též, že Božstva Jagannátha, Baladéva a Subhadry deví jsou milostivá na 80%. Někdo v publiku se zeptal, co to znamená. Abychom to pochopili, vyprávěl nám mahárádž příběh. Řekl, že v chrámu v San Diegu byl pudžárí, jenž měl každý den uvařit určitý pokrm k obětování. S tímto offeringem se zpozdil čtyři dny za sebou. Pátý den to opět nestihl. Šílel v kuchyni, jak se snažil vše připravit, když v tom uslyšel zvuk přicházející z místnosti s oltářem. Běžel se podívat, co způsobilo onen hlasitý zvuk. Subhadra seskočila ze svého místa o stupeň níže a byla otočená směrem ke kuchyni, jako by říkala: "Co ti trvá tak dlouho na tom přinést mým bratrům offering?" Všichni se smáli a žasli, když slyšeli, jak Šrímatí Subhadra deví vyčinila služebníkovi Svých milovaných bratrů.

Božstva instalována v Richmondu byla Šrí Šrí Gaura-Nitái a instalace byla jednoduchá. Mahárádž objasnil, že toto je domácí standard. Jednoduchý. Není tak složitý jako formální instalace v chrámech. Řekl, že my hospodáři bychom měli nabídnout, co můžeme, i když je to velice jednoduché, ale máme být ve službě svým Božstvům stálí jak je to jen možné. Také vysvětlil, že pokud nejsme schopni provádět púdžu našim Božstvům, měli bychom se alespoň dívat na uctívání Božstev v chrámu. Pouhým sledováním árati prováděného v chrámu získáváme prospěch.

Nakonec zdůraznil, že kírtan je nejdůležitějším typem služby Pánu v této Kali-juze.

Dnes jsem si při službě svým Božstvům vzpomněla na mahárádžovu přednášku a cítila jsem se jí být inspirovaná. Snažila jsem se velice upřímně pochopit, jak svým Božstvům sloužit podle Jejich touhy. Modlila jsem se k Nim, aby mi pomohla porozumět, jakým způsobem Jim sloužit tak, aby Je to nejvíce těšilo, s ohledem na má omezení. Protože jsem zaujala osobnější přístup, pocítila jsem Jejich milost a zjistila jsem, že Je má drobná, jednoduchá služba potěšila.

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat