Manžel jako guru

Drazí oddaní,
nedávno mi jedna nezadaná oddaná řekla, že se s ní měl zájem seznámit jeden muž, který během jejich diskuzí zmínil, že „manžel je guru“. Požádala mě, abych jí o tomto tématu řekl více.
Napsal jsem jí (a jemu) následující vysvětlení, co to pro manžela znamená být guruem – a co to také neznamená; protože špatné pochopení toho, co se tím myslí, se to stane příčinou nešťastného manželství.

Měl jsem určité pochyby ohledně zveřejnění tohoto dopisu, protože očekávám, že se mnou někteří muži nebudou souhlasit (ačkoliv pochybuji, že by nesouhlasila nějaká žena), ale rozhodl jsem se ho publikovat, protože tato diskuze je důležitá.

Kéž vždy myslíte na Krišnu,

Mahátma dás

Je to chyba ženy?

Přestože Prabhupáda píše, že zkrachovalé manželství je většinou chyba ženy, pokud má žena dobrého manžela, zůstane mu věrná a oddaná. Jak často říkám mužům: „Neznesnadňujte svým manželkám být dobrou ženou.“

Manžel jako guru své ženy je zajímavé téma. Někteří muži jednají takovým způsobem, že jelikož jsem guruem své ženy, její povinností je udělat vše, oč ji požádám. Neříkám, že není povinností manželky poslušně sloužit manželovi, ale představa, že má manžel právo mít přehnané požadavky na svou ženu, svědčí o manželově špatném pochopení jeho povinností.

Můžete si říci: Opravdu je dnes v ISKCONu tolik mužů, kteří jsou tak nároční?“ Nejen že jsou v ISKCONu nároční muži, ale někteří (možná mnozí) jsou na své ženy ještě náročnější než muži mimo ISKCON. Mám takovou zkušenost, že mnoho mužů nepochopilo Prabhupádovy výroky ohledně povinností manžela a povinností manželky.

Máme vyšší rozvodovost než běžná populace. Také máme vysokou míru nešťastných manželství (oddaní, kteří setrvávají v manželství, protože jsou svědomití, ne proto, že jsou šťastně sezdaní). Tento problém je často způsoben mužskými oddanými, kteří nechápou, co znamená být muž.

Povýšenost

V šástře se dočteme, že manžel je guru. Mnoho mužů se domnívá, že to znamená, že by manželka měla poslušně udělat cokoli, oč ji manžel požádá, bez ohledu na to, jak obtížné či bezdůvodné to může být. Manžel však nemá důvod mít neopodstatněné požadavky. Takový druh vztahu guru a žák nemají.

Když se Prabhupády zeptal jeho žák Višál: „Měla by žena udělat všechno, o co ji manžel požádá?“ Prabhupáda odpověděl: „A měl bys ty být tak povýšený?“

Co znamená být guruem pro manželku a co to znamená pro ženu vidět svého manžela jako gurua? Guru je ten, kdo spěje ke Krišnovi. Pokud se manžel přibližuje ke Krišnovi, manželka ho bude přirozeně následovat. A i v případě, že ho nenásleduje dokonale, díky tomu, že mu slouží, má podíl na jeho duchovním pokroku. Takže manželé, vaší hlavní povinností coby guruů vašich žen je dělat stabilní pokrok ve vědomí Krišny.

Guru dává najevo náklonnost

Guru netlačí žáka mimo sféru jeho možností. Neměl by to dělat ani manžel. Guru žáka povzbuzuje v souladu s jeho sklony, aby ho to povzbuzovalo a byl šťastný. Ženy vdané za přehnaně náročné muže jsou šťastné málokdy. Je to proto, že ženy chtějí muže, kteří jsou něžní. Nechtějí diktátory.

Úkolem gurua je samozřejmě žáka vést. Ale aby bylo možné manželku vést a aby ona manžela poslouchala, musí o ni muž dobře pečovat i citově, nikoli pouze hmotně. Žáci svého gurua následují kvůli lásce a péči, které se jim od něj dostává. Guru je plný náklonnosti ke svému žákovi, vždy mu dává více, než od něj dostává zpět. A žák mu to tedy chce opětovat. S manželem to musí být stejné.

Uvést učení do praxe

Vztah manžela a manželky nemá napodobovat formální vztah gurua a žáka, protože ve vztahu gurua a žáka převládá bázeň a úcta, zatímco ve vztahu manželů převládá přátelství a city. Výrok, že je manžel guruem, tedy především znamená, že muž je duchovně silný, dává dobrý příklad, projevuje náklonnost a inspiruje duchovně svým vzorem svou ženu.

Být guruem znamená žít podle toho, co učím. Pokud to muž dělá, žena k němu má přirozeně úctu. Pokud on chce, aby ji měla, musí jednat způsobem, který úctu vzbuzuje. Pokud se úctyhodně nechová, ale jen vyžaduje úctu, neměl by být překvapen - nebo rozrušen - když vyžadovanou úctu nezískává.

Poslouchej mě

Jestliže je manžel guru, neznamená to, že je jeho povinností dávat pokyny manželce? Ve védských dobách ženy nedostávaly zasvěcení, takže jelikož manžel byl vycvičen v gurukule, měl povinnost předávat své ženě poznání, které obdržel od svého gurua. Dnes mají ženy přístup k pokynům mnoha guruů a učitelů, takže se role manžela coby duchovního učitele změnila.

Ženy oceňují manžela, který dobře následuje vědomí Krišny, ale jak je uvedeno výše, nebude to pravděpodobně on, od koho získá většinu duchovního poznání. Je to proto, že vztah manželů není v první řadě vztah učitele a žáka. Je to partnerství. Nicméně má-li pár dobrý vztah a manžel je dobrý oddaný, manželka oceňuje manžela, který s ní sdílí vědomí Krišny.

A muži, dávejte si pozor, abyste ve jménu plnění své povinnosti při dávání pokynů své ženě nezabředli do hledání chyb. A pak se drbete na hlavě a divíte se, že příště vám manželka nechce naslouchat? Když dáváte své ženě pokyny, zvláště v citlivých oblastech, dělejte to opatrně, láskyplně a citlivě. Pokud dáváte své ženě pokyny a ona je z toho rozrušená, nešťastná nebo odrazená, pak se vám nedaří správně plnit povinnost manžela coby gurua.

Jste vždy služebník
Muži, mějte na paměti, že jste služebníci a ne páni. Někdy je výzvou na to při životě v domácnosti stále myslet, ale je to napsáno pomalu na každé stránce knih Šríly Prabhupády; a nečetl jsem nikde žádný takový výrok, že byste neměl být služebníkem také své manželky.

Neslyšel jsem někoho říkat: „Když to takhle budu dělat, pak mi moje žena bude vládnout. To pak nebudu muž.“

Buďte skutečným mužem

Být mužný neznamená ovládat manželku tak, abyste zajistili, že ona neovládá vás. Být mužný znamená učinit ženu šťastnou, naplnit její potřeby, a být citlivý k jejím výkyvům nálady. Pokud tohle muž nedělá, tak nebude skutečným mužem. Znamená to, že je ovládán nižšími kvalitami hmotné přírody a že je více zženštilý než mužný.

Když šástra hovoří o tom, že jsou muži ovládáni ženami, není to v tom smyslu, ve kterém si většina mužů myslí. Trpělivě pečovat o potřeby ženy, naslouchat jí, když je znepokojená, být pro ni stabilní silou, když je příliš emotivní – to znamená být mužem. Pokud tohle muž dělá, pak ovládá své smysly. Jestliže to dělat nemůže, je ovládán chováním ženy. Tohle ve skutečnosti znamená být ovládán ženou.

Mnozí muži naneštěstí nejsou tolerantní vůči svým ženám a reagují na těžké situace tak, že svým manželkám říkají, že jsou příliš emotivní a že by se měly zkrátka dát dohromady. Když je někdy žena rozrušená, budou se s ní hádat, místo aby se ji snažili pochopit a pomoci jí. Navzdory tomu, co si myslí někteří muži, nemají boje se ženami nic společného s opravdovým mužstvím. Se ženou se hádá muž, který podléhá kvalitám vášně a nevědomosti. Tato skutečnost je nějakým způsobem jasná ženám, nikoli však mužům.

Krišna je Nejvyšší muž a podřizuje se Rádhárání. Není na Rádhárání nikdy hrubý a tvrdý. Neječí na Ni, ani se Ji nesnaží ovládat. Snaží se Ji jen učinit šťastnou. Tohle znamená být muž. Filmy samozřejmě vyobrazují muže jako hrubé a tvrdé chlapy, kteří bijí zase jiné velké hrubé a tvrdé chlapy. Ve skutečnosti však tito drsňáci dělají dojem jen na jiné muže, ale ne na ženy. Ženám se tito tvrďáci nelíbí. Mají rády muže, kteří jsou citliví k jejich potřebám.

Muži, kteří nechtějí, nebo nemohou pravidelně sloužit potřebám ženy, jak bylo popsáno výše, by se neměli ženit. Pokud již ženatí jsou, měli by pochopit, že jejich povinností je vždy dávat svým ženám najevo lásku a laskavost. Muži, kteří neumějí dobře pečovat o své manželky a učinit je šťastnými neplní povinnosti svého ášramu.

Puruša Bháva

Když muž špatně chápe svou roli manžela a gurua, je to pravděpodobně kvůli tomu, že ho pohlcuje povaha puruši (poživatele a vládce). To je potenciální nebezpečí života hospodáře. Společnost žen má sklon v mužích vyvolávat tuto poživatelskou a ovladatelskou povahu. Bhakti je však o službě. Muž by si tedy neměl myslet, že služba jeho ženě znamená, že je jí ovládán; měl by si říkat, že to je jeho přirozené postavení. Jeho hlavní role, kterými je být ochránce a zaopatřovatel, jsou obě role služebníka. A co je nejdůležitější: služba by měla být vykonávána s láskou, citlivostí a pochopením.

Když je ze strany muže láska a pochopení, bude mu žena přirozeně podřízená. Pokud je tam nátlak a nároky, pak žena nereaguje dobře. A i když vztah navenek funguje, protože je žena svědomitá, nebude šťastná. Když žena není v manželství šťastná, obvykle to znamená, že muž dělá něco špatně. Když je žena šťastná, většinou to znamená, že má dobrého manžela.

Jestliže si muž myslí: „Já jsem guru rodiny, takže mě moje žena prostě musí poslouchat,“ znamená to, že chce, aby v jeho manželství převládal vztah pána a služebníka. Ale když v manželství převládají nálady partnerství a sákhya, pak poslušnost, kterou požaduje, přijde přirozeně jako produkt dobrého vztahu, stejně jako žák přirozeně chce sloužit guruovi v opětování guruovy náklonnosti. Pokud má manžel pocit, že má právo nutit manželku dělat věci, které způsobují, že je nešťastná nebo má problémy, nechápe svou povinnost. Takového manžela se musíme zeptat: „Líbilo by se ti, kdyby se tvá žena vdala za muže, jako jsi ty?“

Získej si lásku své ženy

Zdá se, že někteří muži se více starají o to, aby se jim poslušně sloužilo, než aby měli dobrý vztah. Chtějí, aby jejich ženy byly spíše než manželky více jako matky, které se o ně starají jen proto, že oni jsou jejich manželé. Vaše matka se o vás s radostí stará, i když pro ni nic neděláte, ale manželky nejsou matky. Manželky se šťastně nestarají o muže, kteří o ně dobře nepečují. Muži by si neměli myslet, že si automaticky zasluhují náklonnost a službu svých manželek. Musejí si ji získat tím, že jim poskytují nejen fyzickou ochranu, ale i citovou podporu.

Učiň svou ženu šťastnou

Manželka, která muži slouží bez ohledu na to, jak se k ní chová, je speciální žena. Ale protože je speciální, muž s ní nemusí zacházet dobře, protože ví, že mu bude poslušně sloužit, ať se děje, co se děje. Tohle je běžný příklad manželství, které pokračuje díky svědomité manželce i přes to, že je manžel nedbalý. Toto manželství však ve skutečnosti z hlediska vztahu selhává. Jestliže muž neučiní svou ženu šťastnou, je špatným příkladem toho, co to znamená být manželem – a selhává ve svém ášramu.

Pokud muž říká ženě, že manžel je guruem manželky, měla by se ho zeptat, co tím myslí. Je důležité, aby muž jasně chápal, jaká je role gurua. Jestliže tomu dobře nerozumí, pravděpodobně vytvoří nešťastný rodinný život. Každý, kdo vstupuje do manželství z jiného důvodu, než aby sloužil, zklame a znechutí svůj protějšek.

Pokud se muž chová jako opravdový guru, bude si ho manželka přirozeně vážit a sloužit mu. Vyžaduje-li úctu, aniž by ji vzbuzoval, nebude to mít šťastné výsledky.


Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat